ΝΕΑ

Eκτίμηση κινδύνου από χημικές ουσίες – Διεθνές εργαστήριο για τον τρόπο αξιολόγησης συχνότητας εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί σε χημικά

         

Στις 3 με 5 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Εργαστήριο που αφορούσε στη χρήση και ερμηνεία των ιστορικών δεδομένων από τοξικολογικές και οικοτοξικολογικές μελέτες.

Τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης αυθόρμητων μεταβολών στη βιολογική ισορροπία και προβλημάτων στην υγεία πειραματοζώων αποτελούν τη βάση αξιολόγησης των πραγματικών επιδράσεων που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Ωστόσο, η μη ύπαρξη εναρμονισμένων κριτηρίων για τη χρήση και ερμηνεία των ιστορικών δεδομένων στην αξιολόγηση τοξικολογικών μελετών (π.χ. καρκινογένεσης, τοξικότητας στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη) μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην αξιολόγηση των επιδράσεων χημικών ουσιών στην υγεία και να επηρεάζει τόσο την ορθότητα των αποφάσεων για τις επιβλαβείς ιδιότητές τους όσο και τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου από χημικές ουσίες.

Στόχος του Διεθνούς Εργαστηρίου ήταν να διερευνήσει το επιστημονικό τοπίο αναφορικά με την χρήση και την ερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και να καταγραφεί η εμπειρία και η γνώση όλων των φορέων που συμμετείχαν. Τα αποτελέσματά του θα ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στη διαμόρφωση της σχετικής επιστημονικής θέσης (Scientific Opinion on the collection, use and reporting of HCD for regulatory studies, https://open.efsa.europa.eu/questions/EFSA-Q-2021-00274).

Στο Διεθνές Εργαστήριο συμμετείχαν διαδικτυακά περισσότεροι από 170 εμπειρογνώμονες στους τομείς της Τοξικολογίας / Οικοτοξικολογίας και της εκτίμησης της επικινδυνότητας από την έκθεση σε γεωργικά φάρμακα και χημικές ουσίες γενικότερα. Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν και επιστήμονες από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αρμενία, την Ινδία και το Λίβανο.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε το Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή για την ασφάλεια της υγείας και των τροφίμων της Αυστρίας  (Austrian Agency for Health and Food Safety, AGES).  Το Διεθνές Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Preparatory work on how to report, use and interpret historical control data in (eco)toxicity studies” που συγχρηματοδοτείται από την EFSA (GP/EFSA/ENCO/2020/02).

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΜΦΙ (https://en.bpi.gr/newsdet.aspx?id=1035).

Πληροφορίες:

Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ηλιάννα Χαρτζάλα, e-mail: e.chartzala@bpi.gr