ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Ιστορία

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι ο πρώτος ερευνητικός φορέας της χώρας μας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ιδρύθηκε το 1929 με Δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη (Ν.4160/1929, ΦΕΚ 198Α΄) με σκοπό την προστασία της φυτικής παραγωγής της χώρας. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του έγιναν την 1η Ιουλίου 1931 από τον τότε Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Mpenakis-transparent.png

Εμμανουήλ Μπενάκης

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης (1843-1929) ήταν πολιτικός, στενός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου εκλέχτηκε, το 1910, βουλευτής. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και θεμελίωσε το οικοδόμημα των γεωργικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων δε την Υπηρεσία Φυτοπαθολογίας.

Το 1923 ανέλαβε να ανεγείρει με δικές του δαπάνες Ερευνητικό Ινστιτούτο παροχής φυτοπαθολογικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Στροφύλι Κηφισιάς και να του εξασφαλίσει πλήρη εξοπλισμό. Έτσι, το 1924 θεμελιώθηκε, το 1929 ιδρύθηκε (Ν. 4160/1929, ΦΕΚ 198 Α’) και το 1931 εγκαινιάσθηκε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ως επιστημονικός υποστηρικτής του Υπουργείου Γεωργίας στη μελέτη και παροχή επιστημονικής στήριξης επί των φυτοπαθολογικών ζητημάτων της χώρας με σκοπό τη διάδοση προς τους γεωργούς των μέτρων και μέσων προστασίας της παραγωγής τους.

Εκτός του Ινστιτούτου προέβη σε πλήθος δωρεών (νοσοκομεία, περίθαλψη προσφύγων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκη, μουσείο) και η πολιτεία τον ανακήρυξε Εθνικό Ευεργέτη.

Σκοπός και Όραμα

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο λειτουργεί με ανεξαρτησία στην έρευνα και πλήρη διαφάνεια στις επιστημονικές του δράσεις, στοχεύοντας στην παροχή αξιόπιστων επιστημονικών γνώσεων για αποτελεσματική και ασφαλή γεωργία. Από την ίδρυση του στοχεύει στην προστασία του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και στην αειφορία της γεωργικής παραγωγής με γνώμονα την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και την ασφάλεια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα εργαλεία για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι η συνεχής παραγωγή και διάχυση γνώσης, η ανάπτυξη συστημάτων καλλιέργειας προσαρμοσμένων στις ανάγκες του Έλληνα Αγρότη και φιλικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η εξορθολογισμένη και ασφαλής χρήση των αγροχημικών.

 

Ποιοί Είμαστε

Δύναμη του Ινστιτούτου σήμερα είναι το εύρος των επιστημονικών πεδίων που υπηρετεί, η εξειδίκευση και αριστεία του ανθρώπινου δυναμικού του, καθιστώντας το μοναδικό, όσον αφορά στον συνδυασμό ειδικοτήτων αποτελούμενων από γεωπόνους, τοξικολόγους, οικοτοξικολόγους, αναλυτικούς χημικούς, βιολόγους και περιβαλλοντολόγους. Περισσότεροι από 200 εργαζόμενους/νες, επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό απαρτίζουν το δυναμικό του Ινστιτούτου, αφοσιωμένο κυρίως στην εφαρμοσμένη έρευνα, στην παροχή τεχνικών πληροφοριών, συμβουλών και υπηρεσιών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, στους παραγωγούς και στην ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική παραγωγή και την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων.