ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

To Εργαστήριο Μυκητολογίας ασχολείται με την έγκαιρη διάγνωση μυκητολογικών ασθενειών των φυτών με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών και φιλικών στο περιβάλλον, στρατηγικών αντιμετώπισής τους. Είναι το επίσημο Εργαστήριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) για θέματα φυτοϋγείας και παρέχει υπηρεσίες, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε θέματα φυτοϋγείας και φυτοπροστασίας. Το Εργαστήριο διεξάγει έρευνα στα θεματικά πεδία βιολογίας φυτοπαθογόνων μυκήτων, επιδημιολογίας και αντιμετώπισης μυκητολογικών ασθενειών, αλληλεπιδράσεων φυτών και παθογόνων μυκήτων, φυσιολογίας και μοριακών αποκρίσεων των φυτών σε συνθήκες βιοτικής και συνδυασμένης (βιοτικής – αβιοτικής) καταπόνησης. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές για την υποστήριξη των δράσεων της μυκητολογίας, της κυτταρικής και μοριακής βιολογίας των μυκήτων και των φυτών.

Επιστημονικό προσωπικό εργαστηρίου
Δρ Αιμιλία Μαρκέλλου, Γεωπόνος-Μυκητολόγος, Ερευνήτρια A’, Προϊσταμένη Εργαστηρίου
Δρ Ειρήνη Βλουτόγλου, Γεωπόνος-Μυκητολόγος, Ερευνήτρια Β’,
Δρ Δημοσθένης Ι. Κίζης, Γεωπόνος-Μοριακός Βιολόγος, Ερευνητής B’
Ελένη Καλογεροπούλου, MSc, Γεωπόνος-Μυκητολόγος, Ειδική Τεχνική Επιστήμονας
Δημήτριος Μ. Τσιρογιάννης, MSc, Γεωπόνος-Μυκητολόγος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Δρ Θεώνη Μαργαριτοπούλου, Γεωπόνος-Μοριακή Βιολόγος
Χρήστος Ε. Κρητικός, MSc, Γεωπόνος
Αικατερίνη-Ελένη Βήχου, MSc, Γεωπόνος
Εμμανουήλ Ι. Μαργαρίτης, MSc, Γεωπόνος
Μαρία Φραντζέσκα Τριβιζά, Γεωπόνος
Ελευθερία Φωτοπούλου, MSc, Γεωπόνος

Τεχνικοί Βοηθοί
Σοφία Μιγκάρδου
Νικόλαος-Παναγιώτης Λ. Σκλαβούνος

Eπιστημονικές δράσεις
  • Διάγνωση μυκητολογικών ασθενειών των φυτών και παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών για την αντιμετώπισή τους με βάση τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών.
  • Διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων βάσει πρωτοκόλλων Εuropean Plant Protection Organisation (EPPO) και International Plant Protection Convention (IPPC) για την ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθογόνων μυκήτων καραντίνας στο πλαίσιο των επίσημων επισκοπήσεων των καλλιεργειών.
  • Συμμετοχή σε διεργαστηριακές δοκιμές για την ανίχνευση και ταυτοποίηση μυκήτων καραντίνας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο αρμοδιότητας του ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.
  • Διενέργεια Αναλύσεων Επικινδυνότητας (Pest Risk Analyses (PRAs)) επιβλαβών οργανισμών και συμμετοχή στην Επιτροπή Φυτοϋγείας (Panel on Plant Health) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority (EFSA)).
  • Διενέργεια εργαστηριακού φυτοϋγειονομικού ελέγχου εισαγόμενων και εγχώρια παραγόμενων φυτών και φυτικών προϊόντων σε εφαρμογή της Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας
  • Eπιστημονική και τεχνική υποστήριξη του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε θέματα φυτοϋγείας και φυτοπροστασίας, παρέχοντας ταυτόχρονα θεωρητικά σεμινάρια και πρακτική εκπαίδευση στις αντίστοιχες μεθοδολογίες ελέγχου.
  • Επίβλεψη πτυχιακών και μεταπτυχιακών μελετών και πρακτική εξάσκηση φοιτητών.
  • Διατήρηση και εμπλουτισμός συλλογής φυτοπαθογόνων μυκήτων (BPIC) συνδεδεμένης με το Δίκτυο ΜΙΝΕ (Microbial Information Network in Europe) και ταυτοποιημένων στελεχών μυκήτων για επιστημονικούς σκοπούς.
Έρευνα
  • Επιδημιολογία και αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών καλλιεργούμενων φυτών: Έρευνα σε θέματα βιολογίας και δυναμικής πληθυσμών φυτοπαθογόνων μυκήτων, και σε θέματα επιδημιολογίας μυκητολογικών ασθενειών των καλλιεργειών και ανάπτυξης επιδημιών στο χώρο και στο χρόνο με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων. Χρήση μοντέλων πρόγνωσης ασθενειών με παρατηρήσεις στον αγρό και ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισής τους.
  • Ανάπτυξη διαγνωστικών πρωτοκόλλων: Συμμετοχή στην ανάπτυξη και επικύρωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Οργανισμούς.
  • Αλληλεπιδράσεις φυτών και παθογόνων μυκήτων: Μελέτη των φυσιολογικών, κυτταρικών μοριακών και βιοχημικών αποκρίσεων φυτών έναντι παθογόνων μυκήτων. Διερεύνηση των μηχανισμών επαγωγής της άμυνας των φυτών σε παθογόνα μετά τη χρήση μικροβιακών, φυτικών ή άλλων παραγόντων, καθώς και κάτω από συνθήκες συνδυασμένης καταπόνησης (βιοτικής και αβιοτικής).
Ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη
  • LIFE PureAgroH2O, «Polutant Photo-NF-remediation of Agro-Water», LIFE2017/ENV/000387. Χρηματοδότηση: ΕΕ. https://www.lifepureagroh2o.com/el/a%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
  • PLANT-B, «A sustainable mixed croppingbeekeeping system in the Mediterranean basin» (Ίδρυμα PRIMA). Χρηματοδότηση: ΕΕ. https://www.plant-b.net/home
  • NanoShield, «Νέας γενιάς ασφαλή νανοτεχνολογικά προϊόντα για την καταπολέμηση των ασθενειών και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση των φυτών». Χρηματοδότηση ΓΓΕΚ.
  • Ερευνητική Υποδομή PlantUp «Αναβάθμιση του φυτικού πλούτου». Χρηματοδότηση: ΓΓΕΚ. http://plant-up.com/
  • Εμβληματική Δράση «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων». Ανθεκτικότητα γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στο ωϊδιο και τον περονόσπορο. Χρηματοδότηση: ΓΓΕΚ.
  • Εμβληματική δράση «Οι δρόμοι της Ελιάς». Χρηματοδότηση: ΓΓΕΚ.
  • GP/EFSA/ALPHA/2018/03-Greece, “Pilot application of smart surveillance ols for Phyllosticta species pathogenic to citrus”. Το έργο εντάσσεται στη Δράση “Smart monitoring of airborne plant pathogens: advances in aerobiology, and molecular diagnostics and remote sensing to support risk based plant health surveillance in the EU” (SMART-Surveillance). Χρηματοδότηση: EFSA.
  • P/EFSA/ALPHA/2020/01 –Lot 2 – “Entrusting support tasks in the area of Plant health – Commodity risk assessment for High Risk Plants”. Χρηματοδότηση:
  • ID-PHYT, «Early detection of Phytophthora in EU and third country nurseries and traded plants», 2019-Α-316. Έργο διενεργούμενο στο πλαίσιο του Δικτύου EUPHRESCO των Κρατών-μελών της ΕΕ και του EPPO. Xρηματοδότηση της Ελληνικής συμμετοχής: ΜΦΙ. https://www.euphresco.net/projects/portfolio
  • SendoTrack, «mt DNA characterisation of potato wart disease outbreaks», 2019-E-320. Έργο διενεργούμενο στο πλαίσιο του Δικτύου EUPHRESCO των Κρατών-μελών της ΕΕ και του EPPO. Xρηματοδότηση της Ελληνικής συμμετοχής: ΜΦΙ. https://www.euphresco.net/projects/portfolio Το έργο χρηματοδοτείται από την από την EFSA.
Προγράμματα παροχής υπηρεσιών
  • Παροχή υπηρεσιών εργαστηριακών εξετάσεων για την ανίχνευση παρουσίας επιβλαβών οργανισμών σε πολλαπλασιαστικό υλικό. Χρηματοδότηση: ΥπΑΑΤ.
  • Ανάπτυξη, εφαρμογή, αξιολόγηση και παρακολούθηση ολοκληρωμένου συστήματος ορθολογικής διαχείρισης αγροκτημάτων μικτής εκμετάλλευσης. Χρηματοδότηση: Ιδιωτικός Τομέας.
  • Οδηγίες διαχείρισης εχθρών και ασθενειών σε αγρούς καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας. Χρηματοδότηση: Ιδιωτικός Τομέας.
  • Οδηγίες διαχείρισης εχθρών και ασθενειών σε αγρούς καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας. Χρηματοδότηση: Ιδιωτικός Τομέας.